duminică, 31 octombrie 2010

Ferma animalelor - George Orwell



Titlu original: Animal farm
Anul aparitiei: 1945
Premii: Hugo Award 1996
Ecranizare: Animal Farm


Cu toate ca am luat 7 la "Tiganiada", sunt in stare sa recunosc o alegorie. Asta este cartea lui George Orwell - o alegorie, indreptata impotriva totalitarismului si a adeptilor sai. Mai este si o distopie, pentru ca imagineaza o lume fantastica negativa, la fel ca si fratele lui mai mare, "1984".

Cred că mai toată lumea a citit "Ferma animalelor", iar daca nu a făcut-o, ar trebui să o facă, aşa că nu o să pot să spun mare lucru despre ea. Povestea sună cam aşa: La sfatului bătrînului Senior (porc), animalele din Ferma Manor încep o revoluţie, convinse fiind că dacă îl dau jos pe om de la putere vor fi mai odihnite, mai hrănite, mai fericite. Reuşesc relativ uşor, după moartea Seniorului şi înlăturarea lui Jones (proprietarul fermei), Snowball (porc), preluînd conducerea acesteia. Snowball propune cîteva norme prin care viaţa animalelor va deveni mai organizată, dar şi mai uşoară. Învăţînd să scrie şi să citească, Snowball formulează CELE 7 PRECEPTE (1. Oricine merge pe două picioare e duşman
2. Oricine merge pe patru picioare sau are aripi e prieten
3. Niciun animal nu va purta haine
4. Niciun animal nu va dormi într-un pat
5. Niciun animal nu va bea alcool
6. Niciun animal nu va ucide un alt animal
7. Toate animalele sunt egale), un fel de Constituţie a fermei. Viaţa animalelor se îmbunătăţeşte într-adevăr, dar Napoleon (porc) reuşeşte să strice tot. Îl goneşte pe Snowball de la fermă cu ajutorul a 9 cîini instruiţi de el şi împreună cu ceilalţi porci, instaurează un regim infect, viaţa animalelor devenind mizerabilă, mai rea ca atunci cînd omul era stăpîn. Modifică preceptele unul cîte unul, profitînd de naivitatea animalelor şi de faptul că unele nu învăţaseră să citească. Porcii, în frunte cu Napoleon şi devotatul lui Squealer, ajung să doarmă în paturile fostului lor stăpîn, să poarte haine, să bea alcool, să se împrietenească cu oameni şi chiar să meargă pe 2 picioare, la sfîrşit cele 7 precepte scrise pe peretele hambarului reducîndu-se la o singură regulă: "Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale ca altele".

Ca o concluzie, as putea sa spune ca, citind cartea, am ajuns să urăsc şi mai mult porcii. Dar m-ati considera superficiala şi m-aţi acuza că nu am inteles mesajul cărţii. Dar chiar l-am înteles. M-am revoltat odată cu animalele, mi-a venit să dau cu cartea de toţi pereţii pentru că nu puteam să fac asta cu Napoleon şi mi-au dat lacrimile cînd l-au luat pe Boxer (cal) la abator.

V-o recomand şi îi dau un 8.9/10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu